LUXEMBURG - Nu ook het Slowaakse parlement heeft ingestemd met een verruiming van het noodfonds voor de euro, is het alleen nog wachten op de schriftelijke bevestigingen van de zeventien lidstaten, dat de aanpassingen zijn goedgekeurd voordat die kunnen worden geïmplementeerd.

Dat liet de European Financial Stability Facility (EFSF) donderdag weten.

''Nu alle politieke procedures succesvol zijn afgerond, zullen de EFSF en zijn bestuur zo snel mogelijk alle richtlijnen en procedures afronden zodat we de nieuwe instrumenten in de nabije toekomst kunnen inzetten'', aldus topman Klaus Regling.

Geen kasreserves

In het verruimde noodfonds staan de eurolanden garant voor 780 miljard euro. Daarvan kan 440 miljard euro daadwerkelijk worden uitgeleend. Door de ruime garantstelling van de eurolanden hoeft het fonds geen kasreserves aan te houden.

Het fonds krijgt bovendien de mogelijkheid om obligaties van eurolanden op te kopen en mag landen ook uit voorzorg bijstaan. Ten slotte mag het EFSF worden gebruikt voor de herkapitalisatie van banken, maar alleen via leningen aan overheden van de eurolanden.

In het afgelopen jaar is het fonds al aangewend om Ierland en Portugal van de financiële afgrond te redden. Ierland kreeg 17,7 miljard euro uit het fonds toegezegd, Portugal mag op 26 miljard euro rekenen, als het aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast werd beide landen miljardensteun in het vooruitzicht gesteld door het IMF en de Europese Commissie.

Ierland

De EFSF laat verder weten dat het voornemens is om voor het eind van dit jaar via de uitgifte van obligaties 3 miljard euro op te halen voor steun aan Ierland. Portugal, dat eigenlijk ook nog dit jaar aan de beurt zou komen, moet wachten tot begin 2012.

Zodra er besluiten zijn genomen over Griekenland, volgens de EFSF naar verwachting later deze maand, voert het fonds die zo snel mogelijk uit.

Permanent reddingsmechanisme

Het tijdelijke noodfonds moet in 2013 worden vervangen door een permanent reddingsmechanisme, het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), dat dezelfde omvang zal hebben.

Critici betogen dat de vangnetten voor de eurolanden daarmee te klein zijn om speculatieve aanvallen op grote economieën als Italië en Spanje te kunnen doorstaan. Volgens hen zou het noodfonds minstens moeten worden verdubbeld. Landen als Duitsland en Nederland zijn daar vooralsnog echter tegen.