HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de schuld van de verdachte financiële man Olivier L. in het grote vastgoedfraudeproces Klimop niet bewezen. Andere verdachten hebben L. onwaarheden in de schoenen geschoven en leugens verteld. Dat zei advocaat Joost Meijer donderdag tijdens zijn pleidooi, waarin hij om vrijspraak vroeg.

Vooral hoofdverdachte Jan van V., de baas van L. bij het voormalige Bouwfonds (nu Rabo Vastgoedgroep), had het bont gemaakt. ''Van V. liegt, draait en probeert Olivier L. erbij te lappen’’, zei Meijer.

L. was onder Jan van V. financieel directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en wordt verdacht van onder meer witwassen en verduistering van vele miljoenen, en deelname aan een criminele organisatie. Het OM eiste 2 weken geleden 5 jaar cel tegen hem.

'Aperte leugens'

''Aperte’’ leugens betroffen volgens de advocaat vooral een memo waarover Van V. heeft verklaard en dat zou bewijzen dat hij toestemming had om bij te verdienen op projecten van Bouwfonds. Olivier L. en de baas van Van V. - oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. - zouden hebben geholpen bij het opstellen van het memo.

''Alles wijst erop dat het memo deel uitmaakt van een van tevoren uitgedacht plan’’, zei Meijer. ''L. ontkent elke betrokkenheid.’’

Het OM noemde de ontkennende L. tijdens het requisitoir ''hooghartig", iemand die weigerde openheid van zaken te geven. Maar zonder de ''financieel directeur van de criminele organisatie" was het de verdachten volgens het OM nooit gelukt zoveel geld uit Bouwfonds weg te pompen.

Bij voorbaat schuldig

Volgens zijn advocaat heeft L. heeft in het fraudeproces geen schijn van kans en is hij door de Belastingdienst, FIOD en het OM al bij voorbaat schuldig verklaard. Meijer zei het een onjuist uitgangspunt te vinden dat de verdachte zijn onschuld moet uitleggen. L. heeft volgens hem niet de kans gekregen zich goed te verdedigen.

De pleidooien in de zaken van Jan van V. en Cees H. staan gepland in de laatste week van oktober.