AMSTERDAM - De Arbeidsinspectie verdenkt een Gelderse champignonteler ervan dat hij 70 Bulgaarse werknemers heeft onderbetaald en zonder bescherming heeft laten werken met giftige bestrijdingsmiddelen.

De inspectiedienst viel woensdag binnen bij diverse locaties in Gelderland waar champignons worden geteeld. Meerdere werknemers verklaarden dat zij drie euro netto per uur verdienen en lange werkdagen maken, ook in het weekeinde.

Ze klaagden ook over slechte huisvesting en zeiden met zes personen op een kamer te slapen. De politie arresteerde twee Bulgaarse voormannen die het onderzoek probeerden te dwarsbomen. Op een andere locatie moest de politie ingrijpen toen er honden op de inspecteurs werden afgestuurd.

Uit inspecties bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus in 2009 bleek er veel mis te zijn. Een 'Interventieteam Champignons' brengt daarom tot eind 2012 bezoeken aan bedrijven.

Het team wil oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan en voorkomen dat reguliere werknemers worden verdrongen door mensen die geen recht hebben om in Nederland te werken.