AMSTERDAM – Afgelopen juli werd, na de olieramp met BP, een competitie gestart om bedrijven aan te moedigen een oplossing te vinden voor het opruimen van olie op wateroppervlaktes. Nederlanders kregen een eervolle vermelding.

Deelnemende teams aan de 'Oil Cleanup X Challenge' moesten minimaal zeventig procent van een olievlek van een zeeoppervlak verwijderen en iets minder dan tienduizend liter olie per minuut opvangen om in aanmerking te komen voor een prijs.


Het team Elastec/Team Marine sleepte de hoofdprijs van een miljoen dollar in de wacht met een speciale 'olieskimmer' die 17677 liter olie per minuut opvangt met een een efficiëntie van 89,5 procent. Met gegroefde schijven wordt de olie van het water gescheiden en opgevangen.


Een tweede prijs werd uitgereikt aan een Noors team dat iets meer dan tienduizend liter per minuut wist op te vangen met een efficiëntie van 83 procent. Zij kregen hiervoor 300 duizend dollar. Een derde prijs werd niet uitgereikt, maar het Nederlands team Koseq kreeg een eervolle vermelding met een systeem dat tweeduizend liter per seconde kan opruimen met een efficiëntie van 90 procent.

In verhouding

Hoewel de systemen een stuk efficiënter zijn, is het niet zo dat olievlekken nu eenvoudig weg zijn te halen. Tijdens de ramp met BP lekte 780 miljoen liter olie weg. Toen slaagden olieskimmers er in om slechts drie procent van de vlek schoon te maken.