PARIJS - Banken met investeringen in Grieks staatspapier krijgen mogelijk grotere verliezen te verwerken dan waar eerder vanuit werd gegaan. Dat heeft het Franse ministerie van Financiën donderdag bekendgemaakt, vooruitlopend op een G20-bijeenkomst die vrijdag begint.

In juli werd een fonds van 109 miljard euro opgetuigd, waarvan banken en andere private partijen 37 miljard euro op tafel leggen. Ze incasseren onder het akkoord een verlies van 21 procent op hun Griekse bezittingen. De Fransen denken echter nu dat de banken meer zullen moeten afschrijven.

Ingewijden in de Griekse bankensector waarschuwden donderdag dat Griekse banken hoogstens een afwaardering van 30 procent kunnen verwerken. ''Een 'haircut' van 50 procent zou grote verliezen veroorzaken'', zei een van hen tegen persbureau Reuters. ''Als dat gebeurt dan moet er aanzienlijke steun komen voor de economie.''

Bank

Franse diplomaten gaven verder aan dat het Europese noodfonds (EFSF) moet worden omgevormd tot een bank. Daarmee zou het in staat worden gesteld om geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De omvang van het EFSF zou daarmee kunnen worden vergroot, terwijl het bedrag waarvoor de eurolanden garant staan gelijk blijft.

De ECB maakte vorige week echter al duidelijk daar niets voor te voelen. De centrale bank waarschuwde donderdag ook nogmaals dat alle bijdrages van private investeerders aan reddingsacties voor eurolanden vrijwillig moeten zijn. Gedwongen deelname brengt banken in de problemen en schaadt het vertrouwen in de euro, waarschuwde de ECB.

Zie ook: dossier eurocrisis