BERLIN - De Duitse economie groeit volgend jaar nauwelijks meer. Vooraanstaande onderzoeksinstituten hebben hun verwachtingen voor volgend jaar fors naar beneden bijgesteld.

Zij verwachten nu een groei van 0,8 procent. 6 maanden geleden werd nog uitgegaan van 2,0 procent groei in 2012.

De Europese schuldencrisis en de wereldwijde verslechtering van de economische vooruitzichten zijn de voornaamste oorzaken, stellen de instituten in een rapport dat zij donderdag hebben uitgebracht. De belangrijkste conclusie van het rapport was woensdag al uitgelekt.

Vooruitzichten

''Medio 2011 verslechterden de vooruitzichten voor de wereldeconomie sterk. In Europa verbreedt de schuldencrisis zich tot een bankencrisis. Dit raakt de Duitse economie steeds meer.''

Voor dit jaar verwachten de instituten nog een groei van 2,9 procent, maar daarna zwakt de groei sterk af. Volgens de onderzoeksinstituten heeft de toenemende onzekerheid een negatieve invloed op de binnenlandse vraag. De export draagt ook niet meer bij aan de groei doordat de handelspartners van Duitsland het moeilijk hebben.

Groei

Een recessie is volgens het rapport niet waarschijnlijk. Ondanks de geringe groei, gaan de instituten ervan uit dat de werkloosheid volgend jaar verder terugloopt. In 2011 komt het aantal werklozen gemiddeld uit op iets onder de 3 miljoen. Volgend jaar zitten naar verwachting nog 2,8 miljoen mensen zonder werk.