AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over het voornemen het belastingvoordeel voor expats in te perken.

Een aantal bedrijven heeft hierover al bij de gemeente aan de bel getrokken, zei een woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan naar aanleiding van een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.

Van der Laan schrijft te vrezen voor een verslechtering van de Nederlandse kenniseconomie en ''ons zorgvuldig opgebouwde investeringsklimaat''.

Ook Rotterdam en Den Haag vrezen de gevolgen van het aanscherpen van een regeling die expats over de eerste 30 procent van hun inkomen vrijstelt van belasting. Door de aanscherping komen alleen nog expats met een brutosalaris vanaf 70.000 euro voor dit voordeel in aanmerking.

Weekers wil de regeling inperken om misbruik tegen te gaan, maar zegt zich bewust te zijn van de bezwaren uit de grote steden. De aanscherping is volgens het ministerie van Financiën vooral bedoeld om 'pseudo-expats' te weren, niet om het vestigingsklimaat aan te tasten.