AMSTERDAM - Ondanks de economische crisis besluiten steeds minder landen hun overheidstekorten aan te vullen met een verhoging van de inkomstenbelasting. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van accountantskantoor KPMG.

Minder dan 15 procent van de 96 onderzochte landen heeft dit jaar de tarieven gewijzigd. In 2010 voerde bijna één op de drie landen een verhoging van de inkomstenbelasting door.

Van de top 20 belangrijkste wereldeconomieën is Spanje het enige land dat dit jaar belastingverhoging heeft doorgevoerd.

Toch behoort een verhoging van het tarief voor een aantal landen nog wel tot de mogelijkheden. In landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië gaan stemmen op om de inkomstenbelasting te verhogen voor de topverdieners.

60 procent

Ook in Nederland klinken geluiden om het hoogste tarief op te trekken naar 60 procent. Daarmee zou Nederland het hoogste belastingtarief ter wereld krijgen.

Wereldwijd heft Aruba op dit moment met een tarief van 59 procent de meeste belasting. Naast Aruba is Japan het enige grote land buiten Europa met een tarief van 50 procent of meer.