LONDEN - BlackBerrygebruikers kunnen weer pingen, mailen en internetten. Dat maakte Research in Motion, de maker van de smartphone, donderdag aan het eind van de dag bekend.

Maandag ging het voor het eerst mis met de BlackBerry's, door problemen met een server die het verkeer voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika regelt.

De volgende ochtend zou het probleem het probleem zijn verholpen, maar rond het middaguur ging het opnieuw mis. Miljoenen gebruikers werden daardoor gedupeerd.

Vooral jongeren beklaagden zich over het feit dat de BlackBerry Messenger, zeer populair bij deze doelgroep, niet werkte. Bovendien breidde de storing zich ook nog eens verder uit naar India en Noord- en Zuid-Amerika.

Back-up systeem

Doordat een back-up systeem dienst weigerde toen de server niet meer naar behoren werkte, ontstond een stuwmeer aan niet bezorgde berichten, wat weer zorgde voor vertraging en uitval elders.

In de loop van de donderdag kwam er echt beweging in de boel. Via sociale netwerken lieten gebruikers elkaar weten dat de Blackberry's zoetjesaan weer deden wat ze horen te doen. De telecomproviders waren voorzichtig en wezen op vertragingen.

Topman Mike Lazaridis van RIM bood donderdag zijn excuses aan en zei verder erg bezorgd te zijn over het vertrouwen van de consumenten in het bedrijf. ''Maar we hebben 12 jaar lang aan de BlackBerry gewerkt dus we gaan het vertrouwen van onze klanten terugwinnen.''

De diensten moeten allemaal weer werken, maar RIM sluit niet uit dat er nog berichten blijven hangen en kon niet aangeven wanneer die dan bezorgd moeten zijn.