ATHENE - Griekenland onderhandelt met de eurolanden over de verlichting van de schuldenlast van het land. Dat zei de Griekse premier George Papandreou woensdag tijdens een zitting van het Griekse kabinet.

''We onderhandelen op alle mogelijke manieren om de schuld te verlichten. Dat is waar het grootste probleem zit'', stelde Papandreou, zonder op details in te gaan.

Europese ambtenaren zeiden woensdag tegen persbureau Reuters dat wordt overwogen de bijdrage van private investeerders aan de steunoperatie voor Griekenland te vergroten. Daarbij zouden banken en andere investeerders bereid moeten zijn om 30 tot 50 procent op hun Griekse bezittingen af te schrijven. In de huidige plannen wordt de investeerders gevraagd een verlies van 21 procent te nemen.

De nieuwe onderhandelingen zouden het gevolg zijn van de tegenvallende ontwikkelingen in Griekenland. De economische recessie is er dieper en langduriger dan eerder werd voorspeld, waardoor het moeilijker wordt voor de Griekse regering om de staatsschuld tot een houdbaar niveau terug te dringen.

De ambtenaren benadrukten dat er nog geen beslissingen zijn genomen. ''Alles staat nog open en we moeten afwachten wat de reactie van de private investeerders zal zijn'', zei een van hen. ''We mikken vooralsnog op een vrijwillige bijdrage, omdat veel mensen vinden dat we het risico op een volledige wanbetaling moeten vermijden.''