AMSTERDAM – Personeelsafdelingen verwachten steeds meer taken uit te besteden aan externe partijen, zodat ze meer tijd hebben om personeel aan te nemen en de loonkosten te beheersen.

Dat blijkt uit onderzoek van salarisstrookverwerker ADP onder 2642 bedrijven wereldwijd, waaronder 260 Nederlandse ondernemingen.

HR-managers zien het aannemen van goed gekwalificeerd personeel als de grootste uitdaging, gevolgd door het beheersen van loonkosten en het behouden van gekwalificeerde werknemers. Maar tijdgebrek gooit roet in het eten. Ruim een derde geeft aan onvoldoende tijd te hebben om het werk uit te oefenen zoals gewenst.

Werk

Bij ondernemingen met 50 tot 350 medewerkers heeft een HR-medewerker gemiddeld het werk voor 25 medewerkers te doen. Bij grotere bedrijven tot 2500 medewerkers is een HR-medewerker verantwoordelijk voor gemiddeld 35 werknemers.

HR-medewerkers bij grotere bedrijven delegeren meer taken aan andere medewerkers binnen de organisatie. Ook laten zij een of meerdere HR-taken automatiseren, vooral tijdadministratie en salarisadministratie. Tevens hebben zij meer moeite met het vasthouden van goede werknemers dan kleinere bedrijven.

Kleinere bedrijven besteden meer HR-taken extern uit, zoals de salarisadministratie, maar maken minder gebruik van externe consultants dan grote bedrijven.