PARIJS - De mondiale vraag naar staal zal dit jaar en volgend jaar toenemen, maar in een veel lager tempo dan in 2010. Dat bleek woensdag uit prognoses van de World Steel Association (WSA).

De organisatie denkt dat de vraag dit jaar met 6,5 procent stijgt tot 1,398 miljard ton, gevolgd door een verdere toename van 5,4 procent volgend jaar. In 2010 groeide de vraag nog met 15,1 procent.

''Momenteel wordt de wereldeconomie gekenmerkt door onzekerheid over hoe de situatie op de financiële markten zich zal ontwikkelen en wat het effect daarvan is op de reële economie'', aldus voorzitter Daniel Novegil van het economisch comité van de WSA. ''Onze ramingen moeten beschouwd worden als voorzichtig optimistisch.''

Vraag

De WSA verwacht dat de vraag in de ontwikkelde landen maar mondjesmaat zal toenemen, terwijl de groei in opkomende landen ''robuust'' zal zijn. China heeft de grootste vinger in de pap met een verwachte groei van 7,5 procent dit jaar tot ruim 643 miljoen ton. In 2012 volgt een verdere toename van 6 procent naar bijna 682 miljoen ton, denkt de organisatie.

Ook in India zal een redelijk sterke behoefte zijn aan staal. De WSA raamt de groei hier op 4,3 procent tot 67,7 miljoen ton in 2011 en een groei van 7,9 procent volgend jaar.

Japan

Japan, het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn de enige regio's waar de vraag dit jaar zal afnemen. De aardbeving in maart zal leiden tot een daling van 2,7 procent tot 61,8 miljoen ton in Japan. De vraag in het Midden-Oosten en Noord-Afrika daalt vanwege burgeroorlogen en politieke onrust met 0,9 procent.

Al met al suggereert de voorspelling voor 2012 dat de vraag in de ontwikkelde landen nog steeds 15 procent onder het niveau in 2007 zal liggen. In de opkomende markten zal dat niveau juist met 44 procent worden overstegen, aldus de WSA.