PEKING - De Chinese regering is van plan het komende decennium 4 biljoen yuan (460 miljard euro) in watergerelateerde projecten te steken. Dit zei de verantwoordelijke Chinese staatssecretaris Jiao Yong woensdag.

De investeringen zullen gericht zijn op het verbeteren van de watertoevoer naar steden en industriegebieden. Door de snelle uitbreiding van de industriële activiteiten en het aantal inwoners is de vraag naar water explosief gestegen.

Onderdeel van de investeringen is ook een groot irrigatieproject ter waarde van ruim 43,5 miljard euro dat water van Zuid-China naar de door droogte geteisterde landbouwgebieden in het noorden moet transporteren.

Dam

Hiernaast wil China 46.000 waterreservoirs opknappen en reserveert het extra geld voor de versterking van de Drieklovendam, een enorme waterkrachtcentrale in een gebied met een groot risico op aardbevingen.

Ten slotte gaan de Chinezen de enorme verontreiniging van het oppervlaktewater aanpakken en willen ze de kwaliteit en toevoer van het drinkwater verbeteren.