AMSTERDAM - Een Japanse onderzoeker heeft een robot ontworpen die taken uit kan voeren waarvoor hij niet is geprogrammeerd. In plaats daarvan zoekt het systeem op internet om de specifieke handeling te verrichten.

De maker, professor Osamu Hasegawa van het Tokyo Institute of Technology, noemt het een vorm van denken. De robot kan werken met objecten die hij niet herkent.

Het systeem waarop de robot draait, SOINN, bestaat uit een algoritme dat de robot in staat stelt de geleerde handelingen op te slaan en toe te passen bij andere acties.

Wanneer een instructie aan de robot wordt meegegeven, zoals het inschenken van een glas water, dan gaat de robot op internet zoeken naar afbeeldingen en betekenissen. Ook is het systeem in staat niet relevante resultaten te filteren.

De onderzoeker verwacht dat de robots uiteindelijk in het huishouden gebruikt kunnen worden, maar ook in het verkeer als verkeersleider. Maar Hasegawa heeft geen einddoel voor ogen. "Ik wil dat mensen gaan discussiëren over hoe we deze techniek precies in gaan zetten."