AMSTERDAM – Mobiel internet in het buitenland kan tot ongekend hoge rekeningen leiden. Het Nederlandse bedrijf Droam springt hierop in door een apparaatje te bieden dat kan helpen duizenden euro’s te besparen op het roamen van data.

Een ‘droam’ is een apparaatje met een lokale simkaart dat het signaal van een mobiel netwerk omzet in wifi. Er kunnen vijf apparaten gelijktijdig verbonden zijn, zoals een smartphone, laptop of iPad.

Het tarief hangt af van de bestemming en de hoeveelheid data die je gebruikt. Maar volgens oprichter Phillip Actor is Droam “altijd en overal goedkoper dan je provider, tenzij je zelf lokaal een simkaart regelt.” Droam zegt dat hun klant gemiddeld zo’n 1500 euro per reis bespaart.

Omzet

Actor startte Droam vorig jaar zomer vanuit de huiskamer, maar ging na het binnenhalen van investeerders begin dit jaar echt aan de slag. In het recent afgesloten derde kwartaal werd zes tot zeven keer meer omzet gedraaid dan in het eerste half jaar.

De verwachting is dat de omzet in het vierde kwartaal de helft zal terugvallen in vergelijking met het succesvolle derde kwartaal, waarin de consument veel gebruik maakte van de dienst. Maar met de vakantieperiode achter de rug zakt het aantal aanvragen en dat is de reden waarom Droam zich nu, nog meer dan voorheen, op de zakelijke markt wil richten.

Zakenlui

“Eigenlijk hebben zakelijke klanten veel meer aan ons product. Het is relevanter voor iemand die maandelijks op reis gaat dan voor iemand die een paar weken per jaar op vakantie gaat,” aldus Actor. “Bovendien hebben zakenlui geen tijd en geen zin om lokaal een simkaart te regelen. Daarnaast willen ze op hun eigen nummer bereikbaar blijven.”

Droam heeft in 48 landen dekking. Tot de huidige zakelijke klanten behoren een aantal AEX-genoteerde bedrijven en grote consultants.

Landen

Momenteel is Droam bezig nieuwe landen in Zuid-Amerika en Afrika aan te sluiten. Op verzoek van klanten, maar ook voor eigen groeimogelijkheden. “Als Nigeria loopt, kan ik Shell morgen bellen.”

De meeste Droams worden aangevraagd voor de Verenigde Staten en de Europese Unie. “Zo’n 95 procent van de klanten is Nederlands, maar er is ook relatief veel vraag vanuit Australië waar Droam veel media-aandacht heeft gekregen."

EU

"Een Nederlander die binnen de EU reist, betaalt bij ons 65 euro voor een GB in plaats van 2.000 euro bij KPN. Een Australiër betaalt voor hetzelfde 20.000 euro aan zijn provider.”

Dat is de reden waarom de Europese Unie voor Droam interessant zal blijven, ook als Neelie Kroes de tarieven voor mobiel internet binnen Europa verder reguleert.

Zakelijke klanten betalen overigens 45 euro voor een GB in de Europese Unie, aangezien zij een service abonnement afsluiten en een ‘droam’ kopen in plaats van huren. Consumenten betalen een borgsom van 150 euro die met de factuur verrekend wordt.