Zodra uw onderneming het thuiskantoor ontgroeid is, is het tijd een eigen bedrijfsruimte te zoeken. Als jonge onderneming is het prettig als u vaste lasten kunt delen met andere ondernemers. Hoe optimaliseert u deze schaalvoordelen zonder het maatwerk uit het oog te verliezen?

“Natuurlijk heb ik even tijd om te praten,” klinkt Rob Blokzijl door de telefoon, “maar niet al te lang, want het is hier hartstikke druk.” Het is een teken dat het goed gaat met Offixs, het ICT bedrijf waar hij sinds 2009 directeur van is. Blokzijl runt zijn bedrijf met acht medewerkers vanuit een locatie aan de IJoever van Amsterdam-Noord. “Maar we zijn druk op zoek naar een extra technische man om de groeiende vraag aan te kunnen. Het loopt echt storm momenteel.”

Bundelvraag

Het concept van Offixs is voor veel jonge bedrijven dan ook aantrekkelijk. Door zich met meerdere bedrijfjes te vestigen in een groot bedrijfspand kunnen de kosten op internet, telefonie en televisie onderling verdeeld worden. Blokzijl en de zijnen zorgen er vervolgens voor dat iedere individuele eindgebruiker een verbinding krijgt die past bij diens behoeften. “Op die manier kan een videobedrijfje dat grote films moet uploaden en een klein zaakje dat alleen hoeft te e-mailen toch gebruik maken van dezelfde infrastructuur. Onderling maakt men dan afspraken wie welk deel van de totaalrekening betaalt.”

De verdeling van de infrastructuur komt tot stand in overleg met de exploitant van het gebouw en de individuele bedrijven. “Je ziet steeds vaker dat een eigenaar een groot pand het pand probeert geschikt te maken voor de verhuur aan meerdere kleinschalige huurders. Als je als verhuurder te maken krijgt met veertig huurders dan is het noodzakelijk dat je faciliteiten zoals internet op maat kunt faciliteren. De exploitant legt in een dergelijke situatie bij ons een vraag neer voor het leveren van een verbinding die aansluit bij de huidige en mogelijk toekomstige huurders. Offixs zorgt dat er vervolgens voor dat er een verbinding er komt voldoet aan de individuele wensen van de ondernemers. Als één huurder wel gebruik wil maken van VoIP en de ander niet is dat mogelijk.”

Van verzekeraar tot webwinkel

In de panden waar Offixs het netwerk beheerd is een keur aan verschillende bedrijven gevestigd: van verzekeraar tot webwinkel, van callcenter tot een grafisch bureau. Blokzijl: “Wij nemen hun kopzorgen over de juiste verbinding, maar vaak ook alle overige ICT vragen uit handen. Huurders kunnen dus lekker hun tapijt uitrollen terwijl wij er voor zorgen dat ze kunnen bellen en internetten. En dat binnen een paar dagen nadat zij het huurcontract hebben getekend. Een verbinding upgraden of een interne verhuizing is voor ons dagelijkse kost.”

Om dit maatwerk te realiseren heeft Offixs haar eigen technologie ontwikkeld. Blokzijl, trots: “We leveren een moderne infrastructuur, waar internet service providers zelf ook gebruik van maken, maar dan afgestemd op het aantal afnemers in dat pand. Dit stelt ons in staat verschillende bandbreedtes toe te wijzen zonder dat men van elkaars verbinding gebruik kan maken. Daarnaast kan iedere huurder zelf bepalen welke router of firewall zij eventueel wil plaatsen, dit met het oog op verbindingen tussen nevenvestigingen of toegang van buitenaf”

Optimalisatie

De snelheid wordt vervolgens geoptimaliseerd voor alle afnemers. “Iedereen heeft een eigen minimum bandbreedte, maar als één bedrijf bijvoorbeeld afwezig is, wordt de extra capaciteit wel verdeeld.” Qua afgenomen snelheid ligt men niet vast, er kan te allen tijde geschakeld worden in de wensen, aldus Blokzijl. “We zijn daarin zeer flexibel.”

Veelal vraagt de eigenaar of exploitant van Offixs een advies over welke verbinding het meest geschikt is voor de wensen van hun huurders. Blokzijl komt daarbij vaak tot hetzelfde antwoord. “ADSL heeft voor veel bedrijven een te trage upload en glasvezel is voor een enkele onderneming in veel gevallen te duur. Niet alleen qua vaste lasten, ook qua aanlegkosten. Je praat toch vaak over startende ondernemers. Om die reden adviseren we meestal de vraag te bundelen en dan vanuit één glasvezel of kabelaansluiting meerdere aparte aansluitingen te creëren. Zo druk je met zijn allen de kosten. Een perfecte oplossing dus.”

Benieuwd of er voor u ook schaalvoordelen te behalen zijn? Doe de minitest en ontvang vrijblijvend advies.