Gefrummel met kabels, gehannes met stekkers en gedoe met het modem. Het installeren van een internetverbinding kan een frustrerend karwei zijn. Installatiepartners kunnen deze zorgen uit handen nemen en uw IT omgeving optimaal inrichten. Op die manier komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Het is voor ondernemers vaak een leuke stap: de overgang naar een nieuw pand. Wanneer men de eerste keer de kale ruimte betreedt worden in het hoofd de bureaus, tafelvoetbal en koffiecorner als neergezet. Minstens zo belangrijk is echter de infrastructuur die in het pand komt te liggen. Iedere werknemer wil immers optimaal toegang tot het netwerk hebben. Maar hoe verwezenlijk je dat als het toegangspunt in de kelder van het pand ligt of de kabelaansluiting verouderd is?


“Op dat soort momenten komt een partner om de hoek kijken,” aldus Ben Huigen, directeur van IT bedrijf ZCC-IT uit Arnhem. “Connectiviteit wordt steeds belangrijker. Het eindigt niet bij het aansluiten van de verbinding. De server, wifi, digitale televisie, VPN, telefonie. Alles moet met elkaar gekoppeld worden. Dat kan soms een behoorlijk ingewikkeld proces zijn."

Weggegooid geld

Ondernemers denken van tevoren vaak onvoldoende na over hun infrastructuur, volgens Huigen. Dat is ook logisch, omdat ze veelal niet over de geschikte kennis beschikken. “Ik hielp laatst bijvoorbeeld een dierenarts met het installeren van een pinautomaat. Die staat bij veel ondernemers natuurlijk op een onpraktische positie: midden in het pand. De arts stond er niet bij stil dat daar dus ook extra kabels naartoe gelegd moesten worden. Daarnaast had hij een pinautomaat aangeschaft die niet aangesloten kon worden op zijn internetverbinding. Dat is weggegooid geld.”

Huigen pleit daarom voor het vroeg inschakelen van een partner ondernemers kan behoeden voor valkuilen. “Door in het voortraject vakkundige mensen te betrekken krijg je het deksel niet op je neus op het moment dat je gaat implementeren. Wij kunnen de situatie checken en een beraming van de kosten maken. Bovendien is een partner dan beter ingevoerd op het moment dat er in het natraject calamiteiten optreden. Op die manier kunnen we snelle en doelgerichte service leveren.”

In het land van de blinden...

Huigen begon 22,5 jaar geleden begon met het monteren van chips in computers met groene beeldschermen, maar levert inmiddels een zeer brede dienstverlening. Zo legde hij bij de Olympische Spelen in Peking het netwerk aan voor de Nederlandse sporters. Hij is er dan ook van overtuigd dat het inrichten van een IT omgeving specialistisch werk is.

“Veel bedrijven laten het aanleggen over aan hun IT afdeling. Maar dat zijn vaak geen echte installateurs. Wij hebben bij wijze van spreken vier ogen, zij hebben er één. En als de eenogen het netwerk niet optimaal inrichten, zien de blinden het ook niet.”

Zachte kosten

De investering in een goede inrichting van het netwerk loont in veel gevallen al snel. “Wij bekijken van tevoren wat de kosten zullen zijn voor een installatie. Die zullen anders zijn als we direct aan de slag kunnen dan wanneer de kabelaansluiting vanuit het aanglegen pand moet worden doorgetrokken. Maar in veel gevallen is men voor 200 euro al optimaal online.”

Volgens Huigen bespaart men op die manier vooral op de ‘zachte’ kosten. “Omdat de partner de situatie kent zal men snel kunnen anticiperen bij eventuele storingen. En door alles in het voortraject proffesioneel in te richten kunnen toekomstige complicaties voorkomen worden. De afhankelijkheid van internet is zo groot dat tijdverlies al kosten met zich meebrengt. Dan is het erg prettig een goed ingevoerde, betrokken partner om de hoek te hebben die je snel weer op weg helpt.”

Enig idee of er ook zachte kosten zijn waar u op kunt bezuinigen? Doe de minitest en ontvang vrijblijvend advies.