Nederland telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: Hofstede Optiek in Den Haag.

In samenwerking met WOVOX.com.

Hofstede Optiek kent een lange geschiedenis die in 1903 begon in Leeuwarden. Het familiebedrijf opende in 1966 een filiaal in Den Haag. In deze tijd verkocht Hofstede naast brillen ook fotografische apparatuur. In de jaren tachtig kwam hier een einde aan en richtte het bedrijf zich geheel op oogzorg en brilmode.

In 2003, tijdens het honderdjarig jubileum, ontving het bedrijf de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Een hoogtepunt in de lange geschiedenis van de opticien.

hofstede

Alhoewel het bedrijf al best oud is, is het interieur dit absoluut niet. In 2009 riep Hofstede de hulp in van architect Alexander Nowotny voor het ontwerp van de werkplek. Hij was ook verantwoordelijk voor het laatste interieur van de zaak in 1997. Het ontwerp heeft dit jaar trouwens de EuroShop Retail Design Award gewonnen.

hofstede2

Bewegende beelden die achterin schemeren dagen je de winkel uit verder te ontdekken. Uit de wanden uitgesneden spiegels omlijsten de etalagemeubels. Hierdoor lijkt de ruimte breder.

hofstede3

Het gebruik van hout en de ronde vormen geven het interieur een natuurlijk gevoel. Het idee hierachter is dat het warmte, gastvrijheid en vernieuwing moet uitstralen. De organische en vloeiende vormen nodigen je uit om rustig een kijkje te nemen.

Klik hier voor meer foto’s van deze werkplek.

Foto’s: Raoul Suermondt gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie.