AMSTERDAM - De Amerikaanse student ruimtevaartbouwkunde Zac Manchester wil door middel van crowdfunding de ruimte openbaar maken. Wanneer consumenten genoeg geld voor zijn idee doneren, kunnen zij een eigen satellietje de ruimte insturen.

Manchester vraagt aandacht voor zijn idee KickSat op Kickstarter, een website waar iedereen geld kan doneren om een idee of product werkelijkheid te maken.

Het gaat om kleine satellieten ter grootte van een chip. Deze zullen onder andere kleine antennes, zonnecellen en een radio bevatten. Manchester benadrukt dat de chip door zijn grootte slechts in staat is zijn naam en een paar bits aan data te versturen naar de aarde. Het project dient dan ook als een grote test om uiteindelijk satellieten voor consumenten, bedrijven en scholen te ontwikkelen met meer functies, zoals thermometers en camera's.

Gratis lancering

Manchester gaat uit van een gratis lancering via een speciaal programma van ruimtevaartorganisatie NASA. De chips zullen via een zogenaamde CubeSat, een satelliet met een volume van een liter, in de ruimte worden losgelaten. Dit zal dan gebeuren in 2013. Mochten er meer mensen geld doneren dan verwacht, dan wil de student de chips via commerciële ruimtevaart lanceren om zo sneller de ruimte in te gaan.

De student wil uiteindelijk 30.000 dollar ophalen, waarvoor honderd donaties van driehonderd dollar nodig zijn. Andere donaties zijn ook mogelijk. Met een bedrag van driehonderd dollar is de consument echter gegarandeerd van zijn eigen kleine satelliet in de ruimte.