DEN HAAG - In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn ruim 19.500 woningen opgeleverd. Dat is bijna 9 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2010, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag gemeld.

Ondanks de stijging is het aantal opgeleverde woningen nog altijd laag, aldus het CBS. Vooral het aantal gereedgekomen huurwoningen nam toe. Dat steeg met 16 procent tot 7610. Hiermee ligt het ongeveer op het niveau van voor de economische crisis.

Dat geldt niet voor het aantal gereedgekomen koopwoningen. Dat ligt nog 40 procent onder het niveau dat in de eerste helft van 2008 werd bereikt.

Ook het aantal verleende bouwvergunningen nam toe. In de eerste 6 maanden van 2011 werden er bijna 27.000 verstrekt, 6 procent meer dan een jaar eerder. Dat is nog altijd onder het niveau van vóór de crisis.

Bovenstaande kaart geeft het aantal opgeleverde woningen weer van het eerste half jaar van 2011per COROP-gebied. Klikken op een gebied geeft het aantal opgeleverde woningen van het eerste half jaar van de afgelopen zes jaar. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma