WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september sterker gegroeid dan in de voorgaande maand. Dat bleek vrijdag uit eerste schattingen van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

In september werden er 103.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie, afgezien van de agrarische sector. Dat waren er aanzienlijk meer dan verwacht. Economen hadden een toename met 60.000 banen voorspeld. De werkloosheid bleef zoals verwacht onveranderd op 9,1 procent van de beroepsbevolking.

Uit een nieuwe schatting bleek verder dat de werkgelegenheid in augustus toenam met 57.000 banen. Eerder werd voor die maand nog een stagnatie ten opzichte van de voorgaande maand gemeld. In juli was de groei ook steviger dan eerder werd ingeschat. In die maand kwamen er 127.000 arbeidsplaatsen bij, 42.000 meer dan eerder gemeld.

Bedrijfsleven

De groei was vorige maand het sterkst in het bedrijfsleven (plus 137.000 werknemers). De groei in de private sector werd onder meer gestimuleerd door 45.000 wernemers van telecombedrijf Verizon die door een staking in augustus niet werden meegeteld. Bij de overheid verdwenen in september 34.000 banen.

De gemiddelde werkweek van Amerikaanse arbeiders nam licht toe tot 34,3 uur, tegen 34,2 uur in augustus. Het gemiddelde loon steeg met 0,2 procent, na een daling met dezelfde marge in de voorgaande maand.