AMSTERDAM – Canada is het beste land om zaken te doen. Het land stoot daarmee Denemarken van de troon. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De Best Countries for Business-lijst wordt opgesteld op basis van factoren als innovatie, belasting, technologie en corruptie.

Canada is van de vierde naar de eerste plaats gestegen dankzij de economische malaise die Europa en de Verenigde Staten in zijn greep houdt. De Canadese economie staat er veel beter voor.

Ook de Canadese banken hebben indruk gemaakt, dankzij hun conservatieve leengedrag. Het land staat bovendien op de negende positie als het aankomt op belastingdruk.

Nederland

Denemarken is gezakt naar de vijfde plaats op de lijst. Nederland staat op de vijftiende positie. Positieve punten zijn onder meer de lage werkloosheid en inflatie en de sleutelrol op de Europese transportmarkt.

“In het licht van deze resultaten is het niet verrassend dat de Nederlanders profiteren van de Canadese handelsomgeving”, vindt de Canadese ambassadeur in Nederland James Lambert. “Investeringen vormen de kern van de relatie tussen beide landen.”

Nederland is de op een na grootste investeerder in Canada, terwijl Canada de op zes na grootste investeerder in Nederland is.