AMSTERDAM – Een Amerikaanse startup maakt het voor onderzoekers mogelijk om wetenschappelijke experimenten uit te besteden via een online veilingsite.

Omdat niet elk onderzoeksinstituut de benodigde apparatuur en mankracht heeft om elk soort onderzoek uit te voeren, is het nodig om experimenten uit te besteden. Eerder dit jaar is hiervoor de website 'Science Exchange' opgericht om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren.

In plaats van dat er instrumenten of werknemers worden aangeboden, kunnen gebruikers aangegeven welke experimenten ze kunnen doen. Wetenschappers die hulp nodig hebben bij hun onderzoek kunnen dan zoeken op hun eigen vakgebied en het aanbod en prijzen vergelijken.

Op deze manier wil Science Exchange onderzoek stimuleren door het aanbod te verhogen en tegelijkertijd de prijzen van experimenten verlagen. Verder werkt het systeem volgens alle standaardprincipes van veilingsites. Mensen kunnen een reputatie opbouwen door aan projecten mee te werken en projecten blijven volgen.

Op het moment zijn er nog niet veel projecten, slechts duizend wetenschappers van zeventig instituten gebruiken de veilingsite om werk uit te besteden.Met ondersteuning van vooraanstaande universiteiten, zoals Princeton en en Stanford, verwacht Science Exchange echter snel te groeien.

Het laat bovendien zien hoe vooruitgang verder gestimuleerd kan worden met hulp van andere mensen. Ook voor andere sectoren kan het daarom een interessant model zijn om mee te experimenteren.