AMSTERDAM - De verkoop van gemotoriseerde tweewielers zit echt in het verdomhoekje. Met motoren en brommers gaat het al het hele jaar bergafwaarts, de populair geachte scooter heeft zich daar een paar maanden geleden bij aangesloten.

Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisaties Bovag en RAI vrijdag presenteerden over de eerste 9 maanden van het jaar. Het aantal verkochte nieuwe motoren kwam uit op nog geen 10.000, een daling van 10,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De brommerverkoop liet een daling zien van maar liefst 31,3 procent, die van scooters een nog bescheiden daling van 4 procent. Dat laatste betreft feitelijk de verkoop van snorfietsen, die overwegend als scooters rondrijden.

Verklaring

Een woordvoerder van de RAI vindt het moeilijk te duiden waar de tweewielers hun plotselinge impopulariteit aan te danken hebben. ''Het zal in ieder geval te maken hebben met de slechte zomer.''

Normaliter zijn tweewielers juist populair in tijden van economische onzekerheid, omdat ze goedkoper zijn dan de vierwieler.