HAARLEM - De provincie Noord-Holland heeft een dwangsom van 150.000 euro geclaimd bij staalconcern Tata Steel in IJmuiden voor een te hoge uitstoot van de schadelijke stof dioxine. Het bedrijf heeft vrijdag een brief met bijbehorende factuur in de bus gekregen.

Dat heeft de provincie bekendgemaakt.

Tata Steel probeerde eerder het opleggen van de dwangsom op te schorten door een rechtszaak aan te spannen. De rechtbank in Alkmaar stelde Noord-Holland begin vorige maand echter in het gelijk.

De provincie sommeerde Tata Steel in juni om ervoor te zorgen dat de dioxine-uitstoot binnen de toegestane normen zou komen. Die werden ruimschoots overschreden.

Noord-Holland dreigde anders een dwangsom van 150.000 euro per keer op te leggen. Aangezien de uitstoot tweemaal in de maand wordt gemeten, kan de boete oplopen tot 300.000 euro per maand.

Tijdelijke maatregelen

Tata Steel zegt dat het inmiddels tijdelijke maatregelen heeft genomen om de uitstoot binnen de grenzen te brengen. Om een structurele oplossing te vinden, zijn echter meer onderzoek en proeven nodig.

Het is niet uit te sluiten dat dan toch af en toe overschrijding van de uitstootnormen plaatsvindt, aldus Tata Steel.