AMSTERDAM – Het einde van de groei op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt is in zicht. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er wel meer deals gesloten dan in dezelfde periode in 2010. Het aantal deals steeg met tien procent, van 345 deals in 2010 tot 378 in 2011.

Maar als er alleen gekeken wordt naar de fusies en overnames in het derde kwartaal, is het beeld somberder. Vergeleken met 2010 is er sprake van een daling van 25 procent.

Ook de totale waarde van de fusies en overnames ligt aanzienlijk lager. De waarde daalde met bijna de helft, van 59 miljard euro in 2010 naar 32 miljard euro dit jaar. De databank spreekt van een "nieuw diepterecord".

Verwachtingen

Fusie- en overnameadviseurs van Rabobank en KPMG bevestigen dat beeld. Zij merken dat het lastiger wordt om deals te sluiten en verwachten een sterkere daling in het vierde kwartaal van dit jaar.

Volgens de adviseurs worden er momenteel veel deals afgerond, maar weinig nieuwe fusies of overnames geïnitieerd. Ook worden er volgens hen grote miljardendeals ingetrokken. De adviseurs verwachten ook een afname van het aantal private equity-deals.

De daling hangt sterk samen met de Europese schuldencrisis en het feit dat banken hun risico proberen te beperken door minder krediet te verstrekken.