AMSTERDAM – Onder het leiderschap van de woensdag overleden Steve Jobs werd Apple een bedrijf met vele innovaties, maar ook missers. Een overzicht.

1. In 1976 startte Jobs, samen met Steve Wozniak, het bedrijf Apple in de garage van zijn ouders. De twee vrienden verkochten hun auto om startkapitaal te vergaren en maakten datzelfde jaar de Apple I. Dit was de eerste computer die een toetsenbord met een microprocessor combineerde en een verbinding naar een monitor mogelijk maakte. Apple liet toen al zien dat het apparatuur zo minimaal mogel wilde maken en de ervaring zo optimaal mogelijk.

2. De Apple II werd in 1977 uitgebracht en was de eerste computer voor thuisgebruikers. Jobs werd hiermee groot en was binnen een aantal jaar meer dan 100 miljoen dollar waard. Dit succes leverde hem in 1982 een plek op de voorpagina van Time op.

3. De Macintosh is de computer waarmee Jobs in 1984 de PC op revolutionaire manier heeft veranderd. Dankzij een grafische interface in combinatie met muisbesturing was het apparaat toen al erg gebruiksvriendelijk. Het was overigens niet de eerste computer met een muis, maar wel de eerste die een commercieel succes werd. In 1985 moet Jobs, ondanks het succes van de Macintosh, Apple gedwongen verlaten.

4. In 1986 kocht Jobs, het toen nog vrij onbekende, bedrijf Pixar van George Lucas. Pixar maakte succesvolle films als 'Toy Story' en 'Finding Nemo' en luidde daarmee de toekomst van animatiefilms in.

5. In 1996 keerde Jobs - na ruim tien jaar - terug bij Apple. Twee jaar later wordt de iMac uitgebracht, een alles-in-eencomputer met een eenknopsmuis en zonder diskettestation. Randapparatuur kon alleen aangesloten worden via USB of ethernet, wat heeft bijgedragen aan de huidige USB-standaard. Van de iMac werden meer dan een miljoen exemplaren in een jaar verkocht.

6. In 2001 werd de iPod door Jobs geïntroduceerd. De muziekspeler maakte het eenvoudig om honderden nummers op te slaan en maakte mp3-spelers populair onder het grote publiek. Wereldwijd zijn er meer dan 250 miljoen exemplaren verkocht.

7. Twee jaar later kondigde Apple de iTunes Store, een online winkel die een grote verandering teweeg bracht voor de muziekindustrie. Apple voorzag de industrie op deze manier van een nieuwe inkomstenbron en maakte het voor gebruikers gemakkelijk om op een legale wijze muziek te downloaden. Tegenwoordig is het mogelijk om ook andere producten aan te schaffen zoals films en boeken.

8. 2007 was het jaar dat de iPhone werd uitgebracht. Deze slimme telefoon veranderde de markt van mobieltjes drastisch. Met een touchscreen en ingebouwde applicaties, die via een online winkel aangeschaft kunnen worden, werd de mobiele telefoon veranderd in een kleine zakcomputer. Inmiddels is er veel concurrentie bijgekomen, maar Apple blijft een van de marktleiders op het gebied van smartphones.

9. In april 2010 werd de iPad voor het eerst getoond. Met de tabletcomputer liet Jobs zien dat computers niet vast hoeven te zitten aan een snoer of een toetsenbord en dat mediaconsumptie overal mogelijk is.

10. Tot slot een mogelijk succes. Bij een van zijn laatste publieke presentaties toonde Jobs iCloud. Met deze dienst kunnen Apple-gebruikers apps, muziek, foto's en andere bestanden opslaan en synchroniseren tussen verschillende apparaten. Omdat alles gezamenlijk wordt bewaard hoeven gebruikers slechts een keer iets te installeren of op te slaan. Apple is niet de eerste die deze technologie toepast, maar laat wel de toekomst van cloudcomputing zien door een stap verder te gaan.

Missers

Niet alles wat Steve Jobs bedacht werd een 'instant succes'. Soms was hij zijn tijd vooruit, andere keren maakte hij de apparaten veel te duur.

1. Apple III (1981) - De opvolger van de zeer populaire Apple II richtte zich op zakelijke gebruikers en had er het prijskaartje voor. Helaas bleek de hardware onbetrouwbaar. Apple verloor de zakelijke markt aan IBM PC, datzelfde jaar opgericht, en een zich vlug uitbreidende markt van PC-klonen.

2. Lisa (1983) - De eerste commercieel geproduceerde computer met een grafische user interface kostte bij de lancering 9995 dollar. De computer verloor al vlug terrein op de veel goedkopere Macintosh.

3. NeXT Computer (1989) - Na zijn gedwongen vertrek bij Apple ontwierp Jobs met zijn nieuwe onderneming een computer die in veel opzichten zijn tijd vooruit was, maar die, net als de Apple III en Lisa, ook te duur was om gewone gebruikers voor zich te winnen.

4. Puck Mouse (1998) - De nieuwe iMac was het eerste grote product dat na Jobs' terugkeer bij Apple in 1996 op de markt kwam. De iMac was een groot succes, de kleine ronde muis die werd meegeleverd was dat niet. Gebruikers wisten niet in welke richting de muis was gericht en het apparaat was te klein om prettig te kunnen gebruiken.

5. The Cube (2000) - De kleine desktopcomputer was prachtig ingepakt in een kubus van doorzichtig plastic. The Cube won designprijzen, maar was desalniettemin een flop vanwege de hoge prijs. Daarbij bood de computer weinig extra's in vergelijking met andere Macs.

Het idee van The Cube leeft voort in de Mac Mini, een succesvollere, maar minder opvallende kleine Mac.

6. iTunes phone (2005) - Men gaat makkelijk voorbij aan het feit dat de iPhone niet Apple's eerste stap op de telefoonmarkt was. Eind 2005 verscheen in samenwerking met Motorola de ROKR in de winkel. Het was een acceptabel, ietwat saai toestel, maar als muziekspeler deed hij onder voor de iPod.

Er was slechts ruimte voor honderd nummers en het laden van muziek vanaf de computer duurde eeuwig. Daarnaast was er kritiek dat er via het telefoonnetwerk geen muziek kon worden gedownload, een beperking die ook gold voor de eerste iPhone.

7. Apple TV (2007) - Apple's komst in de woonkamer was een halfslachtige onderneming - Jobs noemde de Apple TV later zelf een 'hobby'. Apple TV is een klein vierkant apparaat, verbonden aan een televisie en een Mac.

Met een kleine afstandsbediening kan de gebruiker muziek en films van zijn computer afspelen op zijn tv. De Apple TV was met 249 dollar duur en bovendien was het moeilijk om het apparaat in te stellen en te gebruiken. Films die in iTunes waren aangeschaft werden in een lage resolutie op tv getoond, waardoor ze er op hdtv's hoekig uitzagen.

In 2010 introduceerde Apple een sterk verbeterde en goedkopere Apple TV, die direct met internet verbonden is. Apple TV is sinds deze week ook in Nederland verkrijgbaar.