MAASTRICHT - De overheid doet er verstandig zich voorlopig niet te bemoeien met de woningmarkt en er geen beleid op los te laten.

Dat stelt Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering van de Universiteit van Maastricht, naar aanleiding van de jongste cijfers over de huizenmarkt die donderdag bekend werden.

Volgens de hoogleraar ziet de huizenmarkt in Nederland er relatief gezond uit en is deze voorlopig gebaat bij rust en duidelijkheid. ''Er dreigt geen vraaguitval en ook van een overaanbod van huizen is in Nederland geen sprake", aldus Eichholtz.

Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen kwam in het derde kwartaal uit op een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Eerder werd uitgegaan van een stijging van 10 procent.

Volgens Eichholtz is het positieve effect van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting enigszins tenietgedaan door de strengere regelgeving die eveneens in het derde kwartaal van kracht werd. Daardoor is het verkoopcijfer redelijk stabiel gebleven.