AMSTERDAM – Het uitblijven van doortastende politieke besluitvorming in Europa brengt schade toe aan ondernemers en werknemers.

Dat schrijven MKB-Nederland, VNO-NCW en FNV in een brief aan minister-president Rutte.

“De economie is inmiddels stilgevallen, het vertrouwen van consumenten en ondernemers is gezonken naar diepterecords. Elke dag verder uitblijven van politieke besluitvorming brengt verdere schade toe aan de echte economie van ondernemers en werknemers”, aldus de organisaties.

Voorkomen

De sociale partners stellen dat een daadkrachtig optreden bij de eerdere financiële crisis een langdurige recessie heeft voorkomen. Dat zou nu weer moeten gebeuren.

De organisaties doen een oproep om afspraken over sancties voor eurozondaars te laten volgen door economische en sociale hervormingen. “Het noodzakelijke groeiherstel van Europa kan alleen het gevolg zijn van verbeterde concurrentiekracht en versterkt innovatievermogen van alle landen van Europa.”

Het uiteenvallen van de eurozone zou volgens de sociale partners desastreuze gevolgen hebben voor Nederland, Europa en de wereldeconomie. Zo zou de Nederlandse export bijvoorbeeld veel duurder worden.