AMSTERDAM – Een team van wetenschappers aan de universiteit van Californië onderzoekt de mogelijkheid om bacteriën te manipuleren in een 3D-printer en te vormen tot consumentenproducten.

Hoewel de technologie zich nog in de conceptfase bevindt, maakt het team plannen om bacteriën op innovatieve manieren te manipuleren. De wetenschappers richten zich nu op het idee dat bacteriën verhard kunnen worden met behulp van licht en cellulose. Op deze manier kunnen mogelijk tastbare producten worden opgebouwd uit miljoenen bacteriën.


Het experiment richt zich niet alleen op goede bacteriën, ook de mogelijkheden van de gevaarlijke E.coli bacterie worden onderzocht.


Wanneer het team erin zou slagen om de bacteriën op de juiste manier te manipuleren, zouden ze producten kunnen maken die vanzelf groeien of herstellen. Zo willen de onderzoekers de bacterie in yoghurt gebruiken om een bakje te maken dat zijn eigen drankje maakt en zichzelf kan repareren nadat het opgemaakt is.


Oneindige mogelijkheden

3D-printers worden al op veel verschillende manieren ingezet. Producten als chocola of glas kunnen vrij eenvoudig worden geprint, maar er zijn ook al organen en voertuigen gemaakt met de printers. Omdat de mogelijkheden oneindig lijken, wordt het voor veel bedrijven interessant om te onderzoeken hoe ze 3D-printers in hun productie kunnen toepassen.