BRUSSEL - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er woensdag bij Europa op aangedrongen om tot 200 miljard euro in de banksector te pompen.

In juli werden alle Europese banken nog tegen het licht gehouden. Negen slaagden niet voor deze zogenoemde stresstest, zestien anderen moesten maatregelen nemen omdat ze tegen de ondergrens aanzaten.

Dexia behoorde niet tot een van deze groepen. De situatie in de Europese economie en op financiële markten is sinds juli sterk veranderd.

Het IMF waarschuwde dat de financiële instellingen geen geld meer zullen uitlenen, resulterend in een recessie, als de politieke leiders niet meer stappen ondernemen om het vertrouwen van beleggers te herstellen.

Soortgelijke oproep

Europa verzette zich in augustus tegen een soortgelijke oproep van het IMF, dat destijds stappen wilde zien om banken te beschermen tegen een mogelijk bankroet van Griekenland. IMF-Europadirecteur Antonio Borges zei woensdag dat de herkapitalisatie ''cruciaal'' is voor het herstel van vertrouwen.

''We hebben het over bedragen tussen 100 miljard en 200 miljard euro. Dat is zeer weinig in vergelijking met de omvang van de Europese kapitaalmarkten en ten opzichte van het verruimde noodfonds EFSF'', aldus Borges.

Franse banken

Vooral de Franse banken zijn op de beurs hard in waarde gedaald vanwege hun blootstellingen aan Griekenland. ''Er is veel gezegd over Franse banken, maar het probleem is wijdverspreid. Geen enkele bankensector in de wereld kan een algeheel verlies van vertrouwen opvangen. We moeten dat vertrouwen in Europa opvijzelen'', zei Borges.

De Europese Unie erkende woensdag dat het vertrouwen in de banken is afgebrokkeld sinds 80 instellingen afgelopen zomer slaagden voor een stresstest die beleggers niet streng genoeg vonden.

Sector

Sinds 2008 hebben de 27 Europese landen in totaal al 420 miljard euro in de sector gepompt. Volgens Borges is het echter niet langer de vraag of de banken sterk genoeg zijn, maar gaat het om perceptie.

De IMF-Europadirecteur zou graag zien dat de herkapitalisatie gecoördineerd wordt aangepakt. Alle grote banken moeten in zijn ogen ''een significante injectie krijgen waarbij de voorwaarden voor alle partijen gelijk zijn.''

Ontmoeting

Herkapitaliseren van in nood verkerende banken door Europese landen is gerechtvaardigd. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag in Brussel na een ontmoeting met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Merkel gaf ook aan dat Duitsland bereid is, als dit noodzakelijk is, de portemonnee te trekken.

De discussie over het pompen van overheidsgeld in banken is weer opgelaaid nadat Frankrijk en België hebben laten weten de Frans-Belgische bank Dexia te helpen. De bank is in zwaar weer geraakt door de schuldenproblematiek in Europa en de gedaalde euro.

Versterken

Merkel zei dat tijdens de aanstaande top van regeringsleiders over het versterken van de Europese banken gesproken moet worden. Op 17 en 18 oktober komen de regeringsleiders weer naar Brussel voor overleg.

In juli werden alle Europese banken nog tegen het licht gehouden. Negen slaagden niet voor deze zogenoemde stresstest, zestien anderen moesten maatregelen nemen omdat ze tegen de ondergrens aanzaten. Dexia behoorde niet tot een van deze groepen. De situatie in de Europese economie en op financiële markten is sinds juli sterk veranderd.

Zie ook: dossier eurocrisis