ATHENE - Griekse ambtenaren staken woensdag uit protest tegen de ingrijpende bezuinigingen. 'Het is genoeg. We kunnen niet meer' stond te lezen op spandoeken van betogers in de hoofdstad Athene.

Vliegtuigen blijven aan de grond, treinen staan stil, ministeries en overheidskantoren zijn dicht.

Verder wordt op scholen gestaakt, zijn monumenten gesloten voor het publiek en hebben ziekenhuizen alleen nooddiensten paraat. Ook de publieke televisie ligt plat en het staatspersbureau ANA brengt geen nieuws.

In Athene gingen meer dan 20.000 mensen de straat op. De massaal aanwezige politie zette traangas in om demonstranten te verjagen van het plein dat tegenover het parlement ligt. Ook in andere steden wordt gedemonstreerd.

Loonsverlaging

Het is de eerste landelijke staking tegen de loonsverlaging en ontslagen die de Europese Unie en het IMF onlangs hebben afgedwongen. De overheid had juist gevraagd de bezuinigingen te steunen om een bankroet te vermijden.

De minister van Financiën zei dinsdag nog dat nieuwe bezuinigingen nodig zijn. De regering besloot vorige maand nog onroerendgoedbelasting in te voeren en 30.000 ambtenaren gedeeltelijk betaald op non-actief te zetten.

De bonden Adedy en GSEE zeggen dat de verlagingen van de lonen en pensioenen de economie nog verder in de put duwen. Bovendien treffen ze vooral de armen, menen de bonden.

Zie ook: dossier eurocrisis