BRUSSEL - Europese landen die er financieel goed voorstaan, moeten overwegen hun bezuinigingsplannen uit te stellen als de vooruitzichten voor de economische groei verder achteruitgaan.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport over de Europese economie.

Vooral landen die momenteel bijzonder goedkoop geld kunnen lenen, moeten zich volgens het IMF niet blindstaren op het terugdringen van hun overheidstekort.

Zij zouden bezuinigingen met geloofwaardige beloftes voor de langere termijn kunnen opschorten om de Europese economie te stimuleren. Door de onrust over de zuidelijke eurolanden betalen onder meer Duitsland en Nederland historisch lage rentes over hun staatsleningen.

Pleidooi

Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet het IMF-pleidooi niet als een aansporing aan Nederland, maar juist als een steun in de rug voor het Nederlandse kabinetsbeleid. Het kabinet laat via de zogenoemde 'automatische stabilisatoren' het begrotingstekort meedeinen op de conjunctuurbeweging.

Bovendien is er nu, anders dan in 2008, sprake van een schuldencrisis bij Europese overheden en die los je volgens De Jager niet op door meer schulden te maken en het tekort verder op te laten lopen. Het IMF vraagt volgens hem overheden ook niet om extra te stimuleren.

Eurolanden

Het IMF riep de eurolanden nogmaals op eindelijk een oplossing te verzinnen voor de schuldencrisis. Daarnaast moeten er grote hervormingen worden doorgevoerd om de financiële sector te versterken en toekomstige economische groei veilig te stellen, aldus het fonds.

IMF-Europadirecteur Antonio Borges waarschuwde woensdag dat een wereldwijde economische recessie zeker niet kan worden uitgesloten. ''We voorzien nog steeds groei in 2012, maar een zeer beperkte'', aldus Borges.