AMSTERDAM - Twee bekende Amerikaanse crowdfunding-websites zijn verwikkeld geraakt in een patentstrijd over hun businessmodel.

Het gaat om de website Kickstarter die een patent van website ArtistShare ongeldig wil verklaren. Kickstarter ontving verschillende verzoeken van ArtistShare-oprichter Brian Camelio om een licentie op zijn patent te nemen.

Camelio, die ArtistShare oprichtte in 2000, diende in 2003 een patent in voor zijn businessmodel. Dit werd vorig jaar verleend. Op ArtistShare is het mogelijk om via crowdfunding een artiest financieel te ondersteunen in ruil voor exclusieve 'goodies' en privileges van de artiest.

Crowdfunding is een model waarbij het publiek gevraagd wordt een initiatief van de grond te krijgen door geld te doneren. Kickstarter doet dit, sinds de oprichting in 2009, voor allerlei initiatieven in categorieën zoals kunst, technologie en muziek.

Kritiek

De claim van ArtistShare krijgt veel kritiek op verschillende techblogs. In het patent wordt geen melding van crowdfunding gemaakt. Critici stellen dan ook dat het businessmodel dat Camelio gepatenteerd heeft, slechts een vorm is van crowdfunding. Hierdoor zou ArtistShare niet het alleenrecht op het businessmodel hebben.