AMSTERDAM – Hoewel het Europese MKB weer een stijgende lijn laat zien, is het vanwege flink banenverlies in de afgelopen jaren te vroeg om al van volledig herstel te spreken. Dat concludeert de Europese Commissie dinsdag in een rapport over het midden- en kleinbedrijf.

Na een krimp van 6,4 procent in 2009 liet het MKB vorig jaar een groei van 3,4 procent zien, om dit jaar uit te komen op een geschatte groei van 3,7 procent.

De crisis heeft het Europese MKB echter zo’n 823.000 banen gekost. In 2009 ging 2,7 procent van de werkgelegenheid verloren en in het daaropvolgende jaar nog eens 0,9 procent.

In Nederland maakt het MKB 99,7 procent uit van het totale bedrijfsleven. Het midden- en kleinbedrijf is goed voor 68,2 procent van de werkgelegenheid in de private sector. Het personeelsbestand is van 2008 tot 2010 gegroeid met 3,8 procent.

Onzeker

Dit jaar zal het aantal ondernemingen in Europa stijgen met 0,9 procent, zo verwacht de commissie. Het aantal werknemers neemt toe met 0,4 procent. “De crisis is nog niet voorbij en het MKB moet zich handhaven in een onzeker economisch klimaat”, aldus het rapport.

In 2010 telde de Europese Unie bijna 20,8 miljoen midden- en kleinbedrijven. Daarvan zijn er 19,2 miljoen micro-ondernemingen, met minder dan tien werknemers. Hoewel micro-ondernemingen minder hard geraakt zijn door de recessie, verloopt hun herstel trager.

“Het is van groot belang dat Europa concurrerend is. De promotie van een bedrijfsvriendelijke omgeving moet bovenaan de agenda staan”, aldus eurocommissaris van industrie en ondernemerschap Antonio Tajani. “Europa heeft creatieve en innovatieve ondernemers nodig die bereid zijn risico’s te nemen.”