AMSTERDAM - Na een grote investering (10 miljoen euro) eerder dit jaar wil het Nederlandse app-bedrijf Service2Media zich nu onder meer op het Midden-Oosten gaan richten, zo zegt topman Geert Kolthof.

Service2Media is een van drie grootste bedrijven wereldwijd op de markt voor app-platforms, waarbij er maar één broncode nodig is voor meerdere mobiele besturingssystemen. Naast talloze andere grote concerns is mediabedrijf Al Jazeera klant bij het bedrijf uit Amersfoort.

"Arabische apps vergen een behoorlijke investering", zegt Kolthof. "Neem alleen al het feit dat er van rechts naar links wordt geschreven. Maar het is het absoluut waard."

Om de verkoop te vergemakkelijken wordt in Dubai een kantoor geopend, in de buurt van een andere belangrijke Arabische klant, Abu Dhabi Media Company.

IT'ers

Afgelopen maand ging een vestiging in Barcelona van start, mede onder druk van de krappe Nederlandse arbeidsmarkt. "De it-markt is voor ons in Nederland behoorlijk gespannen, er zijn amper getalenteerde mensen te vinden", zegt Kolthof.

De VS, een andere markt met "enorm veel potentie", krijgt naar verwachting rond het einde van het jaar een eigen Service2Media-vestiging. Kolthof: "Dan openen we ons kantoor in New York. Klanten zoals Reed Elsevier vragen ook of we daar aanwezig kunnen zijn."

Hoewel het verschijnsel apps al in 2008 losbarstte, ziet Kolthof de markt nog altijd als een fenomeen. "Alle telefoons lijken tegenwoordig op elkaar, de software maakt het verschil."

Televisie

Binnenkort stapt het bedrijf ook in apps voor de televisie, waardoor straks smartphones, tablets en tv’s beschikken over een gedeelde app. Wel moet de software geschikt worden gemaakt voor de diverse schermformaten.

Voor de zakelijke markt verwacht Kolthof dat interne bedrijfsprocessen steeds vaker via apps zullen verlopen. Het is hem daarbij om het even welke smartphonemaker de populairste is, zijn bedrijf gaat immers uit van één code voor alle populaire platformen.

"Als Microsoft de grootse wordt, maakt dat voor ons niet uit. Twee jaar geleden was Nokia nog de grootste, maar die zijn nu weggevaagd. Het kan snel gaan in deze markt."