AMSTERDAM - De gemiddelde afzetgroei voor het MKB komt dit jaar uit op 2,25 procent. In 2012 zal de groei door de “buitengewoon onzekere vooruitzichten” echter terugvallen tot 1,25 procent.

Dat blijkt dinsdag uit een prognose van onderzoeksbureau EIM. Door het overheidsbeleid gericht op bezuinigingen en een afnemende wereldhandel wordt de groei geremd. Daarnaast besteedt de Nederlandse consument als gevolg van een dalende koopkracht minder.

Het MKB blijft achter ten opzichte van het grootbedrijf, dat sterker op export gericht is. Het MKB is sterk afhankelijk van binnenlandse bestedingen. De afzetgroei van het MKB blijft zowel dit jaar als volgend jaar een half procent achter bij de groei van het grootbedrijf.

Vorig jaar nam de afzetgroei in het MKB met 0,5 procent toe, tegenover 3,25 procent in het grootbedrijf, dat wist te profiteren van de stevige toename van de export.

Binnenland

Vooral sectoren die sterk op de binnenlandse markt zijn georiënteerd zullen volgend jaar achterblijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouw, de horeca, de detailhandel en de autosector. De industrie en de groothandel staan er beter voor.

De werkgelegenheid zal zich in 2012 stabiliseren, zo verwacht het onderzoeksbureau. Hierbij zal het aantal werknemers iets afnemen, maar het aantal zelfstandigen zal stijgen met 0,75 procent.

Het werken als zelfstandige vormt een goed alternatief voor werken in loondienst, doordat het beginnen van een eigen bedrijf relatief eenvoudig is en fiscaal gunstig uitpakt, aldus EIM.