AMSTERDAM - De crisis op de vastgoedmarkt zorgt voor een flinke stijging van het aantal faillissementen onder verhuurders, beleggingsfondsen en makelaars.

In de eerste drie kwartalen gingen 168 vastgoedbedrijven over de kop, 36 procent meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van faillissementsdossier.nl.

De leegstand op de kantorenmarkt is een belangrijke oorzaak. Hierdoor zijn de prijzen gedaald en levert verhuren minder op. "Er is sprake van een slijtageslag", zegt directeur Hein Bos van Vastgoed Belang, de vereniging voor kleine vastgoedbeleggers.

Rentelasten

"Vooral bedrijven met een kleine kantorenportefeuille gaan onderuit. Die kunnen de hoger rentelasten niet meer dragen." Bos voorspelt dat de komende periode nog meer beleggingsfondsen over de kop gaan.

Van de bankroete bedrijven waren er twintig makelaar. Dat is volgens makelaarsvereniging NVM relatief weinig, gezien de daling in de huizenverkoop. "Wel is het aantal personeelsleden bij kantoren de laatste tijd sterk gereduceerd", zegt een woordvoerder van de NVM. "De makelaar doet alles weer noodgedwongen zelf."

Het totaal aantal faillissementen in alle branches daalde tussen januari en september juist. De daling bedroeg drie procent, tot 7356 faillissementen.