AMSTERDAM - Europa moet rekening houden met een economische recessie in de laatste maanden van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar. Dat stelden economen van zowel Goldman Sachs als vermogensbeheerder Pimco dinsdag.

Beide instellingen waarschuwen voor de economische gevolgen van de aanhoudende schuldencrisis.

Ze verwachten dat de Europese politici dit jaar geen oplossing voor de crisis weten te vinden. De spanning op de financiële markten houdt daarom aan, met een economische krimp als waarschijnlijk gevolg.

Pimco verwacht dat de Europese economie tussen het derde kwartaal van 2011 en het tweede kwartaal van 2012 met 0,5 tot 1 procent krimpt.

Goldman Sachs voorziet een achteruitgang van 0,1 procent in de eurozone in het laatste kwartaal van dit jaar en de eerste drie maanden van 2012, gevolgd door een minieme groei in de rest van dat jaar.

Nederland

Volgens Goldman Sachs ontkomt ook Nederland niet aan een kleine krimp. De Amerikaanse bank verwacht dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent achteruitgaat, gevolgd door een min van 0,2 procent in het eerste kwartaal van 2012.

Voor heel volgend jaar wordt voor Nederland een groei van slechts 0,3 procent voorspeld, na een plus van 1,6 procent in 2011.

Zwaarder

De recessie wordt volgens de bank zwaarder in Italië en Spanje. Daar wordt de economie volgend jaar naar verwachting 0,4 procent kleiner.

De bank voorziet in beide landen vier achtereenvolgende kwartalen van krimp, van het laatste kwartaal van dit jaar tot en met het derde van 2012.

Goldman Sachs verwacht dat de verslechterende economische omstandigheden en de afzwakkende inflatie de Europese Centrale Bank (ECB) er in december toe zullen aanzetten de rente met 0,5 procentpunt te verlagen, tot 1 procent. Daarmee zouden de renteverhogingen van eerder dit jaar ongedaan worden gemaakt.