AMSTERDAM – In Nederland behoort 41 procent van het middenbedrijf tot de koplopers op het gebied van innovatie. Dat blijkt maandag uit de Regionale Mid Market Monitor die is uitgevoerd door EIM in opdracht van Deloitte.

De koplopers houden zich systematisch bezig met R&D en lanceren zelf product- en procesinnovaties. Volgens de accountantsorganisatie beschikken middelgrote bedrijven, met een omzet van 50 miljoen tot een miljard euro, door hun omvang en structuur over goede mogelijkheden om het hele innovatieproces zelf te kunnen uitvoeren.

De mate van innovatie wordt in kaart gebracht door middel van een innovatiepiramide, die in het geval van het middenbedrijf omgekeerd is, met het grote aandeel koplopers bovenin. Dit in tegenstelling tot het MKB, waarin slechts vijf procent van de bedrijven tot de koplopers gerekend wordt.

Regio's

De innovatiepiramide bestaat verder uit ontwikkelaars (29 procent), toepassers (20 procent) en volgers (10 procent). West-Nederland is van alle regio’s het minst innovatief. Oost-Nederland telt het hoogste percentage koplopers, gevolgd door Noord-Nederland.

Van de ondervraagde bedrijven heeft 61 procent vertrouwen in de economische ontwikkelingen voor het komende halfjaar. Slechts twee procent ziet het helemaal niet zitten. Over hun eigen sector zijn de ondernemingen iets minder optimistisch.

Werknemers

Bijna drie op de tien bedrijven verwacht het aantal werknemers het komende halfjaar te zien groeien, terwijl 13 procent op krimp van het personeelsbestand rekent.

Wat betreft financieringsmogelijkheden zijn middelgrote ondernemingen relatief pessimistisch. Meer dan de helft vindt dat nieuwe financiering moeilijk te verkrijgen is.