LUXEMBURG - Kleine en middelgrote bedrijven in de Europese Unie hebben de afgelopen jaren steeds moeilijker toegang gekregen tot leningen. Kredietaanvragen werden steeds vaker afgewezen.

Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat maandag naar buiten heeft gebracht.

Zo was in 2007 in Nederland nog 84,3 procent van de aanvragen voor een lening succesvol en werd 6,8 procent van de verzoeken afgewezen.

In 2010 daalde het percentage succesvolle aanvragen naar 61,3 procent en werd ruim 22 procent afgewezen. Vergelijkbare cijfers zijn ook in andere EU-landen te zien.

Bulgarije

In Bulgarije was het in 2010 relatief het moeilijkst om aan krediet te komen. Daar werd 36 procent van de aanvragen niet gehonoreerd, terwijl dat in 2006 nog maar 3 procent was. Daarentegen werd daar 22 procent van de aanvragen wel gedeeltelijk goedgekeurd. Ook in Ierland was er sprake van een forse sprong, van 1 procent afgewezen aanvragen naar 27 procent.

Landen waar het vorig jaar nog wel relatief makkelijk was om een lening te krijgen zijn onder meer Finland, waar 96 procent van de aanvragen door de bank werd goedgekeurd, en Malta, met 91 procent gehonoreerde verzoeken. Ook in Polen (85 procent) en Frankrijk en België (beide 83 procent) waren de problemen beperkt.