AMSTERDAM – Nederland heeft een van de laagste tarieven voor vennootschapsbelasting binnen de Europese Unie. Dat blijkt maandag uit internationaal onderzoek van de accountantsorganisatie UHY.

De organisatie heeft tarieven in 21 landen tegen elkaar afgezet bij verschillende winsten. Nederland scoort beter dan bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Van de Europese landen die meegenomen zijn in het onderzoek, hebben alleen Estland, Roemenië en Ierland een lagere vennootschapsbelasting.

Concurrerend

“Hoewel Nederland een relatief hoge persoonlijke belastingdruk kent, heeft het land wel een zeer concurrerend tarief voor bedrijven, vooral vergeleken met buurlanden, zoals Duitsland”, licht partner Paul Mencke namens UHY toe.

Over bijvoorbeeld een winst voor belasting van 100 miljoen dollar op jaarbasis, betaalt een Nederlandse onderneming 24 procent. In Japan is dat 42 procent en in Ierland 12,5 procent.

De verschillen tussen de tarieven in de onderzochte landen zijn flink. Zo draagt een onderneming bij een winst van 100.000 dollar per jaar in het duurste land Brazilië bijna drie keer zoveel af als in het goedkoopste land Ierland. In Dubai en Estland wordt winst helemaal niet belast.

G8

Onder de G8-landen blijken de Verenigde Staten en Japan hogere tarieven te rekenen dan EU-landen als Frankrijk en Duitsland, die traditioneel gezien worden als landen met een hoge belastingdruk.

Terwijl de meeste niet-G8-landen een vlaktaks hanteren, heeft de meerderheid van de G8-landen een systeem waarbij het effectieve belastingtarief stijgt naarmate de winst hoger is. Hoewel dit een steuntje in de rug vormt voor kleine ondernemingen, maakt het de belastingsystemen wel meer complex.