Ha, ik heb er nu ook een ontvangen: een spookfactuur. Internet Registratie Service stuurt me vanuit Arnhem een factuur omdat zij voor mij hebben bemiddeld ten behoeve van mijn bedrijfspresentatie.

Door Dick Bosscher

Ja, dat laatste heb ik ook een paar keer moeten lezen, maar in een spookfactuur is het natuurlijk ook de bedoeling dat veel in het vage blijft.

IRS vraagt mij 98,77 euro over te maken. Het rekeningnummer staat erbij. Op zich ziet de factuur er netjes uit, met een groot logo van IRS. Verder alleen een postbusnummer, geen telefoonnummers.

Er wordt verwezen naar de website www.internetregistratieservice.nl, maar die blijkt “om administratieve redenen” te zijn afgesloten door beheerder Mijndomein.

Aanbieding

Je zou zeggen dat aan de hand van het rekeningnummer makkelijk te achterhalen is welke boeven hier achter zitten. Hup, met een arrestantenbusje naar de heren toe, alles in beslag nemen, rechtszaakje en klaar.

Volgende zaak. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Want wat staat daar in het kleinst denkbare lettertje onderaan de factuur? “Dit betreft geen factuur maar een aanbieding.”

Accountdetails

Ook via e-mail weten oplichters me te vinden. Geregeld krijg ik neppost van ABN Amro, waarin me wordt gevraagd mijn accountdetails door te geven. Dit is natuurlijk wel strafbaar, omdat de verzenders zich uitgeven voor een ander.

Als je zo’n e-mail beantwoordt, wordt het adres cv@smartis.com.tr zichtbaar. Smartis blijkt een Turks marketing annex internetbedrijf, waar zo op het oog niets mis mee is. Ik heb ze een e-mailtje gestuurd met de vraag of ze weten dat uit naam van hun account fake-berichten worden verstuurd. Geen reactie.

Aangifte doen

Wat kun je ertegen doen? Aangifte doen heeft in het geval van IRS niet zoveel zin; ze hebben immers een aanbieding gestuurd en geen factuur. Elkaar waarschuwen lijkt de enige optie.

Daarvoor is onder meer het Steunpunt Acquisitiefraude opgericht. Het beperkt zich weliswaar tot acquisitie- en advertentiefraude, maar het geeft een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op dit glibberige terrein.

Fraude herkennen

Op zijn website geeft het steunpunt tips om fraude te herkennen. Van de eerste drie zinnen krijg ik niet direct een goed gevoel: “Ondernemer opgelet! Herkent u dit? U ontvangt onaangekondigd telefoon, email, fax of post.” Ik ontvang namelijk vrijwel al mijn post of telefoontjes onaangekondigd.

Maar onder het kopje Laatste Nieuws vind ik ook mijn vrienden van Internet Registratie Service. Volgens het steunpunt zitten hier de fraudeurs achter die zich eerder Orma Online noemden, eveneens uit Arnhem.

Mijn vakgebied

Orma Online troggelde ondernemers geld af omdat zij zogenaamd vermeld zouden staan op gidsvoorbedrijven.nl, een site die inmiddels ook door Mijndomein onbarmhartig uit de lucht is gehaald.

Gelukkig kun je dit soort boeven makkelijk herkennen aan een mankement waar ze allemaal last van hebben: hun Nederlands rammelt aan alle kanten. Laat dat nou precies mijn vakgebied zijn. Ik heb daarom bedacht dat ik hun teksten in foutloos Nederlands omzet en ze keurig terugstuur naar hun postbusnummer. Met een factuurtje erbij, dat dan weer wel.

Dick Bosscher is journalist en trainer/coach journalistiek en communicatie en eigenaar van Duidelijker bv. Hij traint journalisten en geeft communicatietrainingen aan bedrijfsleven en overheden. Je kunt hem volgen op Twitter (@dickbosscher).