ROTTERDAM - Opslagbedrijf Odfjell in het Botlekgebied heeft in augustus een incident waarbij 200 ton butaangas is vrijgekomen, verzwegen. De milieudienst Rotterdam (DCMR) gaat de zaak aandragen bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat heeft de Milieudienst vrijdag gemeld.

Het brandbare gas ontsnapte over een periode van 2 weken uit een tank op het terrein van Odfjell. Volgens een woordvoerster van de milieudienst was er geen gevaar voor de omgeving, maar liepen medewerkers in de directe nabijheid van de tank mogelijk wel risico.

Het bedrijf kwam later in de maand achter het gaslek maar heeft dit niet gemeld bij de milieudienst en de veiligheidsregio, wat verplicht is bij dergelijke incidenten. De milieudienst kreeg in september een anonieme tip en stelde een onderzoek in, liet de woordvoerster weten.

Het gaslek is ontstaan na het vermengen van benzine en butaan. Hoe het precies heeft kunnen ontsnappen kon de zegsvrouw niet zeggen.

Het OM stelt een onderzoek in naar het incident. Volgens een woordvoerster van het OM had het voorval gemeld moeten worden. ''Het OM vermoedt bovendien dat er fouten zijn gemaakt in de procesvoering waardoor er gevaar is ontstaan voor mens en milieu'', aldus de woordvoerster.