AMSTERDAM - Ernst & Young Nederland heeft in het boekjaar 2010/2011 net als in de voorgaande 2 jaar zijn winst uit lopende activiteiten zien dalen. Ook de omzet nam af. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het accountantsbureau vrijdag bekendmaakte.

De omzet kwam uit op 653,1 miljoen euro, een daling van 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst uit lopende activiteiten nam met 9,8 procent af naar 128,1 miljoen. Bestuursvoorzitter voor Nederland en België, Pieter Jongstra, weet de dalende omzet- en winstcijfers aan de toegenomen concurrentie en daaruit voortvloeiende prijsdruk.

De werknemers van Ernst & Young draaiden meer uren dan vorig jaar, maar haalden minder omzet binnen. ''Een belangrijk deel van de prijsdruk komt voort uit een stijging van het aantal uren dat we voor een klant werken, maar niet uitbetaald krijgen'', zei bestuurder Giljam Aarnink.

Controle en advies

Met name in de divisies controle en advies noteerde het bedrijf een forse omzetdaling. In de relatief kleine divisie voor advies bij fusies en overnames noteerde het bedrijf juist een groei van 13,3 procent.

Het aantal medewerkers van Ernst & Young daalde op jaarbasis met 3,2 procent. Dit kwam vooral door een sterke daling van het aantal ondersteunende medewerkers. Door de integratie van Ernst & Young in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika in één organisatie zijn veel ondersteunende functies overbodig geworden.