AMSTERDAM – Het ministerie van Financiën van Ierland bekijkt de mogelijkheid om tegen een lager rentetarief geld te lenen uit het Europese noodfonds, om de staatsuitgaven te drukken.

Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

Het plan gaat over het overeind houden van Anglo Irish Bank en Irish Nationwide Building Society. De staat betaalde eerder 31 miljard euro om de twee noodlijdende financiële instellingen te redden. Zo wilde Ierland een Europese variant van Lehman Brothers, de bank die in 2008 omviel en de wereldwijde crisis inluidde, voorkomen.

Om het laatste deel van de rekening van minstens 48 miljard euro, inclusief rente, minder hoog te laten uitvallen, zou minister Michael Noonan de mogelijkheid verkennen om de Europese schuldencrisis te gebruiken.

Besparen

Een dergelijke beslissing zou volgens de deskundigen die het persbureau opvoert, het verschil kunnen maken tussen een financiële mislukking of redding van Ierland.

Door een lening van de Europese Unie te accepteren zou Ierland direct 17 miljard euro besparen, aldus het persbureau. Meer besparingen volgen, ervan uitgaande dat de Ierse staat tegen lagere tarieven kan lenen van het Europese fonds dan van investeerders.

Staatsschuld

Ierland was vorig jaar genoodzaakt ongeveer 67,5 miljard euro uit het noodfonds te tappen, nadat de bankensector in zware problemen terecht was gekomen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de overheidsschuld in 2013 zal pieken tot 118 procent van het bruto binnenlands product, ofwel zo’n 200 miljard euro. Ter vergelijking: in 2007 bedroeg de Ierse staatsschuld nog 25 procent van het bbp.

Lees al het nieuws rond de eurocrisis in ons dossier