WELLINGTON - Kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's hebben vrijdag de kredietrating van Nieuw-Zeeland met een stap verlaagd. Nieuw-Zeeland is na Japan het tweede land in de Aziatisch-Pacifische regio waarvan de beoordeling wordt verlaagd.

Fitch verlaagde de kredietbeoordeling van de eilandstaat naar AA. Standard & Poor's volgde enige uren later met een afwaardering naar AA-.

Beide kredietbeoordelaars rechtvaardigen de verlaging met een verwijzing naar de hoge staatsschuld van Nieuw-Zeeland ter grootte van 70 procent van het bruto binnenlands product, in combinatie met een hoog begrotingstekort. Volgens Fitch komt het Nieuw-Zeelandse begrotingstekort in 2012 uit op 4,9 procent uit en stijgt het verder naar 5,5 procent in 2013.

Ook kampt het land met de kosten voor de herbouw van de stad Christchurch als gevolg van een zware aardbeving eerder dit jaar. De Nieuw-Zeelandse regering schat die op 15 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (8,5 miljard euro).

Niet immuun

De Nieuw-Zeelandse minister van Financiën Bill English betreurde de afwaardering, maar toonde zich realistisch. ''De schuldencrisis heeft de doelpalen in de schuldenmarkt verschoven. We zijn niet immuun voor de mondiale economische tegenwind.''

De kredietbeoordelaars verwachten niet dat de Nieuw-Zeelandse afwaardering een voorbode is voor meer verlagingen in de regio. ''Nieuw-Zeeland heeft in vergelijking met andere landen in de regio een hoge staatsschuld, een kwetsbaarheid die zal blijven bestaan omdat het tekort op de betalingsbalans waarschijnlijk zal stijgen'', aldus Andrew Colquhoun van Fitch.