Het kabinet vindt een voorstel van de Europese Commissie voor een Europese financiëletransactietaks ''helemaal niks''. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei dat donderdag in een Kamerdebat.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie had woensdag in zijn jaarlijkse 'state of the union' in het Europees Parlement gepleit voor zo'n heffing op transacties tussen financiële instellingen. Dat zou de EU jaarlijks 57 miljard euro aan extra inkomsten opleveren. De commissie wil een deel daarvan zelf houden.

Maar na Groot-Brittannië keert ook Nederland zich faliekant tegen het voorstel, dat alleen bij unanimiteit kan worden aangenomen. Weekers stelde dat het hoogstens een goed idee zou kunnen zijn als de hele wereld zo'n heffing tegelijkertijd zou invoeren. De kans daarop is nihil.

Als de EU het op eigen houtje zou doen, zouden financiële centra als Amsterdam en de Londense city snel leeglopen. Daarvoor hoef je ''geen helderziende te zijn'', zei Weekers. Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) noemde invoering alleen in de EU ''gevaarlijk voor de Europese banken''.

PvdA, SP en GroenLinks voorstander

In de Tweede Kamer zijn de PvdA, SP en GroenLinks wel voorstander van een heffing, die ook wel Tobin-taks wordt genoemd. De regeringspartijen VVD en CDA zijn net als het kabinet fel tegen. Het kabinet werkt overigens zelf wel aan een bankenbelasting in Nederland. Die moet volgend jaar al 300 miljoen euro opleveren. Andere EU-landen voeren die ook in.

Het kabinet is ook tegen het invoeren van eurobonds (obligaties namens alle eurolanden), liet Knapen weten. Het kabinet wil ook vasthouden aan unanimiteit op terreinen waar Brussel geen meerwaarde heeft.

"Eurofiel"

De PVV had premier Mark Rutte om een reactie gevraagd op Barroso's ''eurofiele'' voorstellen die volgens de partij van Geert Wilders onacceptabel zijn. Rutte reageerde donderdag meteen met een diplomatiek briefje aan de Kamer waarin hij schrijft dat het kabinet het ''niet met alle voorstellen eens is''.

Weekers zei in het Kamerdebat nog dat het Europese noodfonds ''groot genoeg'' is. Een verdere verhoging ervan is voor het kabinet ''nu niet aan de orde''. De afgelopen dagen is er volop gespeculeerd over een verhoging van het eurozonedeel van het noodfonds van 440 miljard naar 2000 miljard euro.