AMSTERDAM - De transactietaks die woensdag is aangekondigd door de Europese Commissie, zal schadelijke gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Dat vreest VNO-NCW.

Volgens de werkgeversorganisatie zullen Europese banken een achterstand oplopen ten opzichte van sectorgenoten buiten Europa en de belasting op financiële transacties gaan doorberekenen. Voor ondernemingen zou dat meer kosten of minder beschikbaar krediet kunnen betekenen.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, liet in zijn jaarlijkse toespraak voor het Europees Parlement in Staatsburg weten dat de Commissie het eens is geworden over de invoering van een bankentaks. De financiële sector zou een ‘substantiële bijdrage’ moet leveren aan de samenleving.

Doorberekenen

Doordat de bankenbelasting alleen binnen de Europese Unie wordt ingevoerd, zullen banken hun activiteiten zoveel mogelijk daarbuiten gaan uitvoeren, aldus VNO-NCW.

De belasting op financiële transacties kan jaarlijks zo’n 57 miljard euro opleveren. De commissie hoopt de maatregel in 2014 in te voeren. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is nog onzeker.

Groot-Brittannië heeft al gedreigd zijn veto te gebruiken, en ook andere landen vrezen dat het financieel verkeer naar landen buiten de EU verplaatst zal worden. De Britten pleiten voor een wereldwijde invoering van de transactietaks.