AMSTERDAM – De zogenaamde beurshandelaar Alessio Rastani is vooral een aandachtszoeker. Een dag nadat hij op de BBC een interview gaf dat even voor consternatie zorgde, verklaarde hij dat hij vooral een publieke spreker is en op zoek is naar aandacht.

Rastani zei maandag live op tv bij de BBC dat de aandelenmarkt gaat crashen. Verder zei hij dat het niet uitmaakt wat overheden gaan doen met de eurocrisis. Handelaren willen geld maken en dat doen ze desnoods in een dalende markt.

Zich voordoende als handelaar verklaarde hij: “Het kan ons niet schelen wat ze gaan doen aan de situatie. Onze baan is er geld van te verdienen. Ik ga naar bed elke nacht en ik droom van nog een recessie.”

Meteen ontstond een zoektocht naar wie deze man is. Volgens zijn website en de BBC is Rastani een onafhankelijke handelaar. Media doken er bovenop en het bleek dat Rastani bij zijn vriendin woont in een rijtjeshuis in de Londense wijk Bexleyheath.

Verlies

Hij is eigenaar van een bedrijf voor publiek spreken en dit zou hem een verlies van 10.000 pond hebben opgeleverd.

Tegenover de Britse Krant The Telegraph lijkt Rastani dan ook een ander verhaal te houden, dan tegen de BBC. “Zij benaderden mij”, vertelt hij. “Ik ben een aandachtszoeker. Dat is de belangrijkste reden dat ik spreek en dat is de belangrijkste reden dat ik akkoord ging met de BBC.”

Hobby

“Handelen is een hobby, het is geen beroep. Ik ben een prater, ik hou van praten en ik hou van het hele idee van publiekelijk spreken.” Toch staat hij nog achter wat hij zei.

Ondanks de twijfels over wie hij is heeft Rastani al fans gekregen. Economieredacteur Robert Preston van de BBC beveelt zijn Twitter-volgers aan de video te kijken. “Als je de eurocrisis wil begrijpen en wil weten hoe de markten werken.”